Problem Przesyłka z USA zatrzymana przez Urząd Celny

Witam

24.06. Doknałem zakupu przedmiotu na ebay.com za 139,99$ plus 61,35$ za przesłanie. Dziś otrzymałem list z info o zatrzymaniu przesyłki przez Urząd Celny w Warszawie.  Proszę o info jakie dokumenty powinienem odesłać do UC aby wyjaśnić sprawę i otrzymać zakupiony przedmiot ?

Przedmiot który zakupiłem jest używany, nie jest przeznaczony do dalszej sprzedaży, nie jest równierz podróbką.

Wydrukowałem już stronę aukcji z ebay.pl , szczegóły płatności przez PayPal i wszystkie wiadomości @ które otrzymałem podczas tej transakcji od ebay/PayPal ...

Czy te dokumenty wystarczą ? Czy powinienem dołaczyć jeszcze jakieś inne info/dokumenty do UC ?

Jaki zazwyczaj jest okres oczekiwania, po odesłaniu dokumentów, na jakąś reakcje/info Urzędu Celnego ?

zwykle starcza wydruk z aukcji - celnicy moga zweryfikowac aukcje bardzo szybko. Plus wydruk z Paypal - jeszcze lepiej ale tej informacji nie moga zweryfikowac wiec sam wydruk z Paypal nie zawsze jest wystarczajacy.

Korespondencja - niekoniecznie ale moze pomoc.

Nastepnego dnia przedmiot bedzie odprawiony

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

Urzad Celny to wstretna organizacja. Teraz jest gorzej niz byla za Stalina.
Polska jest przykladem legalnej kradziezy pod nazwa "urzad celny" 

Nie, nie sa zlodziejami, przepisy celne sa znane wystarczy do nich siegnac i sie zapoznac co i jak po co i na co a nie pisac że złodzieje.

To,ze po macoszemu traktuja wszystkich i chca od kazdego nawet złotówke nie znaczy ze to zlodziejstwo ale po prostu obowiazujace prawo.

Druga rzecz to ze w statusie jest zatrzymanie przez urzad celny to znaczy tylko tyle że agent celny który nie jest celnikiem po prostu odprawia Twoja przesyłke. Agent celny czy to z poczty czy z firmy kurierskiej poprosi o dokumenty do odprawy celnej jesli taka przesylka sie bedzie lapala na taka indywidualna odprawe bo w wiekszosci przesylki maja odprawe celna zbiorcza.

Znaczenie ma tu wartosc jaka jest na przesylce wpisan przez nadawce.

Celnk to sie skontaktuje jak bedzie rewwizja i znajda cos trefnego.