Co ma piernik do wiatraka ???? - to że clą w UK nie ma znaczeni, a mam dowód 3 faktury na których mam pomimo faktu iż sprzedawca zrobił dobrą fakturę 15 x 98 USD ( suma 1470 USD ) plus przesyłka 59 USD  czyli podstawa opodatkowania w UE 1529 USD  a te ch.......... z pitney bowes załączyli fakturę swoją !!!! do deklaracji że to 1 x 38 USD - ktoś tam siedzi i to wymyśla !!! czyli OSZUKUJE pomimo iż Ebay ma dokładne dane o wartości tranzakcji która przeszla przez nich i przez PayPal . mam takie TRZY faktury "zmyślone"  . Ten cały przekręt polega na tym że VAT idzie do kieszeni Pitney Bowes ( producent frankownic do poczty - któych się już nie używa )  - firmy która była juz na skraju bankructwa w 2011 roku nagle zrobili deal z Ebay przejeli odpowiedzialność za ten program i wartość ich akcji skoczyła o 1000% łącznie z przychodami ( formalnie Ebay nie ma z tym programem NIC wspólnego pomimo że go markuje i promuje - w regulaminie jest wyraźnie że przewoźnikiem jest Pitney Bowes ). Poczytajcie relacje z niemiec ( niemieckie forum ebay )  - tam się dobrali do kupujących z tego programu i kazali płącić drugi raz VAT i cło !!!  w polsce jeszcze nikt tego nie wyczaił bo paczki idą de facto z UK