- Oznacz jako nowe
- Dodaj do sekcji Moje zakładki
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednie treści
02-04-2014 09:26
Dziękuję za odpowiedz.
"jak zapewnie zauważyłes podana kwota na aukcji w PLN jest około" - ale ja właśnie nie sugeruję się ceną z aukcji (cena ta jest rzeczywiście podana jako 'około'), tylko przeliczeniem z konwentera w panelu użytkownika PAYPAL. (to co napisałem dokładnie w poście powyżej). 'Konwerter walut' i zakładka 'Przeliczanie płatności', w 'Złoty Polski' na 'Dolar amerykański'. W polu 'Kwota - cena sprzedającego' wpisuję 8.48$. Po przeliczeniu wychodzi mi dziś wynik INNY 26,73PLN. Jeżeli pięć minut przed zakupem wpłacę 26,73PLN, to chyba PAYPAL pobierze tyle, a nie więcej przy płatności?
Być może nadal nie łapię, ale bardzo proszę o odpowiedz na te dwa pytania:
1)Czy jeżeli korzystam z opcji 'Doładuj konto błyskawicznie' i dokonuje doładowania salda PayPal przez mTransfer np. na kwotę wyższą niż te 26,73PLN np: 30PLN, to czy mogę już od razu nacisnąć w aukcji eBay 'Kup Teraz' i 'Zapłać', zalogować się do PAYPAL i zapłacić chińskiemu odbiorcy 8,48$ BEZ WCZEŚNIEJSZEGO PRZEWALUTOWANIA ITP.? CZY EBAY SAM W CZASIE PŁATNOŚCI POBIERZE ODPOWIEDNIO PRZELICZONĄ KWOTĘ Z TYCH WPŁACONYCH 30ZŁ I PRZEKAŻE ODBIORCY 8.48$?
2)Przedmiot, który chcę kupić to niewielka plastikowa obudowa (+przyciski, ekran) do przenośnego urządzenia. Sprzedawca jest z Chin. Czy 'Economy Int'l Shipping' + numer Trackingowy to bezpieczna forma dostawy do Polski i mogę się spodziewać, że przesyłka rzeczywiście dotrze po dłuższym lub krótszym czasie? I NAJWAŻNIEJSZE: doczytałem się, że opłata celna dotyczy przedmiotów o kwocie >150euro. Czyli opłata celna mnie nie dotyczy? Czy będę musiał zapłacić jeszcze jakiś podatek i jak w praktyce to wygląda? Czy ma jakieś znaczenie to, że sprzedawca to osoba prywatna, a przesyłkę deklaruje jako 'gift' (prezent)?
Będę naprawdę wdzięczny za każdą pomoc.
Z góry dziękuję.