Allegro - opinie na teamt prowizji

robcio88
Użytkownik
Witam. Chciałbym poruszyć dyskusje, na temat opłat allegro. Inne serwisy jak świstak czy ebay nie zdzierają tyle kasy co allegro, jak myslicie dlaczego u nich jest taka polityka, ?(płacisz za wystawienie aukcji + prowizja za sprzedany przedmiot = czy to nie jest chore??

Ps. proszę sobie darować pisać, że dlatego pobierają takie opłaty bo muszę utrzymać całą kadrę + serwery

squadack
Użytkownik
Pobierają takie opłaty, bo muszą utrzymać kadrę + serwery.

--
RoMan
squadack O Mnie...

--
RoMan
squadack O Mnie...

go2gsm
Użytkownik
heh ale dlaczego mam darowac sobie że dlatego pobierają takie opłaty bo muszę utrzymać całą kadrę + serwery skoro to prawda.

Pozatym jest kilka innych aspektow.
1 mniej wtedy jest aukcji dla komentarza w celach pozniejszego oszustwa
2 sa pozniej pieniadze na odszkodowania w razie czego (na polskim ebayu ich nie dostaniesz)
3 takie oplaty naprawde pozwalaja zwiekszyc bezpieczenstwo serwisu co na dluzsza mete przyciaga nowych uzytkownikow jest wiecej aukcji itp ogolnie wiekszy ruch

Sa takie ceny jakie wyznacza popyt (kapitalizm...).

Ludzie godza sie placic ceny takie jakie maja poniewaz nabywaja produkt praktycznie bezkonkurencyjny w Polsce (wciaz).

Jesli podniosa ceny za bardzo i spadnie popyt bo np. Swistak bedzie mial nizsze ceny i wiecej kupujacych to znaczna tracic czlonkow i ceny zniza - tak to wyglada chyba skrotowo w kapitalizmie stosowanym.

RAJ SPRZEDAWCY:
Bez grozby obciazen zwrotnych:
MONEYBOOKERS

Ebay w innych krajach tak samo pobiera: za wystawienie i za sprzedaz.
Sadze ze nie utrzymanie serwerow itp ale zysk jest tu powodem. Samo utrzymanie firmy, bez zysku nie ma sensu ekonomicznego.
To tak jakbys pracowal i caly zarobek wydawal na narzedzia i dojazd do pracy.
Maksymalizacja cen maksymalizuje zysk ktory bedac motorem tego calego hazjajstwa, moze byc wykorzystany w dosc prosty sposob: zamiast fiata Pinto mozna sobie kupic Mercedesa, zamiast domku nad jeziorem kupic wille na Rivierze itd.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = =
Bez platnosci zwrotnych:
MONEYBOOKERS

robcio88
Użytkownik
W pewnym sensie zgodzę się w powyższymi wypowiedziami, ale, miesięcznie to naprawdę allegro " ma nie złą sumkę "....Moje zdanie jest takie, że te opłaty są "ciut" za wysokie.

alek_sdm_
Użytkownik
Załóż własne i pobieraj mniejsze opłaty . ===============
Pozdrawiam
Alek
===============
Pozdrawiam
Alek

go2gsm
Użytkownik
a Ty nie chcialbys miec jak najwiecej pieniedzy z projektu ktory caly czas tworzysz? Oni robia to dobrze i maja z tego pieniadze. Oczywiscie nie moga przesadzic bo efekt bedzie dokladnie odwrotny ale jak narazie chyba utrzymuja zloty srodek

Oni robia to dobrze i maja z tego pieniadze.

mam spore watpliwosci czy robia to dobrze, ale z jednym zgodze sie na pewno, biora kase 😄

z rozmow ze znajomymi (SS) prowadzacymi handel na allegro wynika raczej, ze oplaty w stosunku do obrotow jakie zapewnia im serwis sa marginalne. psiocza raczej na jakosc obslugi ze strony adminow, dlugi czas oczekiwania na reakcje, dowolnosc interpretacji przez adminow regulaminu, podejmowanie ostrych sankcji w przypadku jakichs drobnych naruszen bez wczesniejszego upomnienia. nawet tak lubiana powszechnie drogowka w przypadku wprowadzania nowych przepisow na poczatku upomina a potem dopiero karze, a tu nie jeden sie przekonal jak latwo stracic konto. ogolnie MZ prowadzenie interesu w serwisach aukcyjnych dotyczy chyba raczej ludzi, ktorzy w sposob normalny nie potrafia zarobic kasy (nie mowie o sporadycznej sprzedazy niepotrzebnych rzeczy czy jakims handelku na boku). opieranie przyszlosci swoej firmy na handlu aukcyjnym jest niestety zludne.

Pozdr 🙂