Płatność kartą walutową

Witam.

Mam pytanie odnośnie płacenia polską kartą walutową. Kupiłam przedmiot w dolarach i chciałabym zapłacić kartą o tej samej walucie. Do wyboru mam przekonwertowanie karty na złotówki po kursie Paypal bądź: przeliczanie walut przez wystawcę karty - i teraz pytanie czy płatność zostanie zrealizowana w dolarach i czy nie pojawią się dodatkowe opłaty o których pisze Paypal.

Korzystniejsze jest przewalutowanie karty lub banku poniewaz Paypal dolicza dodatkowo 2,5%.

System PayPal oferuje dwa sposoby przeliczania waluty w przypadku zakupu u sprzedającego, który używa
innej waluty niż kupujący:

1/Procedura systemu PayPal przeliczenia waluty z zastosowaniem waluty mojej karty.
Dla mojej wygody wykazana zostanie zarówno kwota w oryginalnej walucie transakcji, jak również kwota
po przeliczeniu, która obciąży moje konto. Przyjmuję do wiadomości, że operatorzy kart MasterCard i Visa
stosują własną procedurę przeliczania waluty. Potwierdzam swoją rezygnację z przeliczenia waluty
według procedury stosowanej przez operatorów kart MasterCard i Visa i nie będę wysuwać wobec nich
jakichkolwiek roszczeń dotyczących tego przeliczenia.

2/Proszę obciążyć mój rachunek w walucie wykazanej na fakturze wystawionej przez sprzedającego.
Kurs wymiany zastosowany do transakcji nie będzie mi znany do czasu otrzymania wyciągu z mojej karty
od jej wystawcy. Przyjmuję do wiadomości, że wybierając tę opcję zgadzam się na to, aby wystawca mojej
karty określił kurs wymiany dla tej transakcji oraz że kurs ten i inne opłaty pobierane przy przeliczaniu
waluty nie będą mi znane do czasu otrzymania wyciągu z mojej karty od jej wystawcy.
Wybierz jedną z powyższych opcji, a następnie kliknij przycisk Prześlij, aby zakończyć procedurę przeliczenia
waluty. Prześlij

Dla karty walutowej wybieramy p.2

ostatnio wiecej kupuje na aliexpress ze wzgledu na niskie ceny, ale ostatnio byłem zmuszony zakupic pwene przedmioty na ebay  w USA i niestety płatnośc paypalem do tanich nie należy.

Na szczęście znalazłem w necie sposob na tanie płącenia za pomocą paypala, na zakupie za 160$ zyskałem 28 zł w stosunku do kursu PP

http://telchina.pl/paypal-platnosc-w-dolarach-bez-przewalutowania-t1165.html

procedura jest podobna do tej proponowanej tu z kartą Dolarową + dodatkowo tanie dolary z kantoru,a nie po kursie bankowym.

joesmith

Czyli rozumiem że jak mam kartę walutową USD ( kantor walutowy Alior ) i płacę bez rejestracji na PayPal wybieram drugą opcję aby uniknąć jakiegokolwiek przewalutowywania ?

Hej,

Czy możesz potwierdzić, że opisany przez Ciebie sposób płatności omija jakiekolwiek opłaty dodatkowe (brak przewalutowania, etc.) ?

hej ja robie zakupy w dolarach , mam karte walutowa w dolarach , tylko by ja dodac do paypala tzeba do nich zadzwonic. napewno oplaca sie bardziej niz placic w zl i przewalutowac