Pierwsza sprzedaż na ebay - pomoc dla nowego

Witam,

Mam zamiar sprzedać rzecz małą, lecz kosztowną.

Chciałbym, aby doświadczeni sprzedawcy wręczyli mi jakieś pomocne wskazówki dot. sprzedaży, a mianowicie jak sprawnie i bezpiecznie przeprowadzić transkację.

Inna sprawa to taka, czy ktoś od nowego użytkownika będzie zainteresowany droższym towarem, no ale zobaczymy 😛

Jestem aktywnym użytkownikiem innego serwisu aukcyjnego, więc takie sprawy jak wystawianie przedmiotu są mi znane.

Jednakże tu wchodzi w grę handel międzypaństwowy i jako nowemu mam pewne obawy.

Może po kolei?

1. Wystawiam przedmiot.

2. Osoba z drugiego końca świata kupuje go.

3. Kupujący dokonuje płatności... no właśnie gdzie? Mam konto Paypal (jeszcze z niego nie korzystałem) i czy właśnie za pośrednictwem tego konta czy może bezpośrednio do banku w Polsce? Wchodząc tutaj na forum od razu rzucił mi się w oczy temat "pozew paypal" więc mam też tą kwestię na uwadze 🙂

4. Wysyłka towaru... i tutaj drugi problem. Jak bezpiecznie wysłać paczkę, aby nikt nie był nabity w butelkę, a w razie jakiś problemów (np. paczka nie dotarła) sprawnie domagać się odszkodowania. Poczta Polska czy kurier? Potwierdzenie odbioru? Zdaję mi się też oczywiste, że powinna to być paczka z zadeklarowaną wartością.

No i jak na ebayu ustala się cenę wysyłki? Logiczne wydaję być się, że inne będą koszty wysyłki do naszego kraju, inne do Niemiec i jeszcze inne np. do RPA 🙂

Tak więc dziękuje jeśli ktoś to przeczytał i będzie chętny mi pomóc. Generalnie chodzi mi o dwa problemy (płatność za towar i wysyłka).

Z góry dziękuję.

Aha, jeszcze jedno pytanie.

Myślałem, że ebay jest tylko "jeden", tzn. nie ważne czy wpiszę .pl, czy .de - wszystko pójdzie na jedno "konto", jeden serwer (?)

Widzę komentarze typu, że na .pl jest dziadostwo, lepiej wystawiać na zachodzie itp.

Jak to się ma w praktyce, bo nie bardzo rozumiem. Wystawię na .pl to wtedy jak aukcje widzą na zachodzie i na odwrót?