- Oznacz jako nowe
- Dodaj do sekcji Moje zakładki
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednie treści
13-06-2021 12:05
ja mam w nestbank - bez opłat i przelewy sepa też, tylko jeśli kwota rozliczenia z ebay będzie w PLN, to dojdzie do kolejnego przewalutowania.
- Oznacz jako nowe
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
18-06-2021 14:35
Czy przy rejestracji w nowym systemie opłat wystarczy podać numer konta bankowego? Czy wymagane jest również podanie danych karty wydanej do konta?
- Oznacz jako nowe
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
19-06-2021 08:51
Potrzebują tylko konto. Nie pytają o karte
- Oznacz jako nowe
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
19-06-2021 16:44
Ale jaki ma sens podpinanie konta w walutach innych niż PLN ? Jeśli kupujący zapłaci np. w euro to ebay i tak
euro przeliczy na PLN pobierając sobie opłatę. Walutą wypłat osób zameldowanych i mieszkających w Polsce jest PLN. Cyt. z ebay:
Wskazówka
Jeśli kupujący zapłaci w walucie innej niż Twoja waluta wypłat, płatność zostanie przeliczona na walutę wypłat. Zostanie zastosowany kurs wymiany walut obowiązujący w chwili sprzedaży i możesz go zobaczyć w szczegółach zamówienia. Ten kurs wymiany będzie obowiązywać w razie zwrotu pieniędzy.
- Oznacz jako nowe
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
19-06-2021 17:06
nie ma sensu podpinac pod walute inna niz zlotowki. Kazde przewalutowanie to strata
- Oznacz jako nowe
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
19-06-2021 20:11
"Twoje wypłaty będą realizowane w euro."
https://strefasprzedawcy.ebay.pl/jak-zaczac-sprzedawac/platnosci
Ta wiadomość jest istotna przy podjęciu decyzji o wybraniu konta do przelewów. Myślę, że najlepiej podać konto w EURO.
1. Jeśli założę konto w PLN serwis obok przewalutowania pobierze 3% wartości przelewu przy wymianie EURO na złotówki.
Koszt usługi podany:
https://www.ebay.pl/pages/help/sell/fees2.html#currency
Nawet jeśli nie zrobiłby tego serwis - zrobi to bank w PL. Takie przelewy zawsze są bardzo kosztowne.
In plus tego rozwiązania może być jednak istotny dla osób, które wolą regulować swoje płatności na rzecz serwisu przez "płatnościami jednorazowymi" (tylko w złotówkach). "Płatności automatyczne" mogą być realizowane tylko w EURO.
2. Jeśli założę konto w Euro serwis przeleje mi bez przewalutowania i opłat za tą usługę.
Dokonywanie przelewów z własnego konta EURO na PLN, USD też jest bardzo kosztowne, łączy się z przewalutowaniem i innymi opłatami.
Kosztów przewalutowania nie da się uniknąć, ale dodatkowych opłat już tak.
Banki posiadają usługi "Internetowe Kantory wymiany walut". Zwyczajowo korzystanie z kantoru jest bezpłatne. Kursy bywają różne. Bywa, że są dostosowane indywidualnie do klientów (wiele czynników). Można porównać koszt sprzedaży EURO za cenę proponowaną nam w kantorze z Tabelą Kursów w danym banku, czy NBP i zdecydować. Można poczekać na interesujący kurs innego dnia i sprzedać samemu. Można określić jaki poziom kursu, jaki jest dla nas interesujący i zlecić automatyczną wymianę danej kwoty po określonym kursie.
Może w/w nie jest optymalne, ale pozwala na uniknięcie opłat manipulacyjnych przy przewalutowaniach, w tym 3% za tą usługę pobieraną przez eBay.
Może się jednak mylę? Może istnieją lepsze rozwiązania? Podzielcie się własnymi doświadczeniami/przemyśleniami w tej kwestii.
- Oznacz jako nowe
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
19-06-2021 20:54
Jeśli nie ma wymogu posiadania karty do konta (a można jej nie zamawiać, jeśli konto ma być tylko satelitą do dalszych przewalutowań), skąd żądanie serwisu o jej podpięcie przy zwrotach na życzenie klientów? Zamawianie produkcji karty i jej wysyłka trwają w czasie (doręczenia PP). Samo zaś podpięcie karty do konta z klauzulą zgody na przelewy SEPA może się okazać opłakane w skutkach przy niejasno sformułowanych zasadach opłat jaka ma miejsce, a przynajmniej miała miejsce na przełomie maja i czerwca. Kto wie jakie jeszcze czekają za rogiem niespodzianki...
- Oznacz jako nowe
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
20-06-2021 00:36
Banda oszustow, zlodziei, kretaczy, powinni dawno siedziec. Nawet ten pedal tworca tego syfu nie dba o to, aby zatrudnic do obslugi polskojęzyczny helpdesk, tylko jadą z tłumacza bez zająknięcia.
Wcześniej, zanim dałem się wciągnąć w tą machlojkę z wymuszeniem przypisania konta i straszeniem, że po 10/07 nie będe mógl sprzedawać, to przykładowo za sprzedany przedmiot za 60$:
* prowizja od ceny końcowej = 22.84zł (netto), czyli z 23% VAT = 28,09zł
* paypal potrąca jeszcze od przelewu 3,24 $
Przy kursie 3.83$/zł daję to 10.57$ czyli 17.6% ceny
Dziś po skonfigurowaniu wpłaty bezpośrednio na konto:
Kwota: US $60,00
- Opłaty: US $12,07 (20.11%)
= $47,93
Po przeliczeniu (po ich kursie) na euro = EUR 39,10
Wychodzi, że mają kurs 0,81, wg Google kurs: 0.84
Ciekawe ile z tych 39.10€ dojdize na konto i czy znowu coś ktoś po drodze potrąci.
I te gnojki mają jeszcze czelność pisać w mailu, cytuję:
"Nie musisz już płacić za przetwarzanie płatności w systemie PayPal. Nie musisz już płacić dodatkowych comiesięcznych opłat. Zapłacisz zaktualizowaną prowizję od sprzedaży, składającą się z wartości procentowej od całkowitej kwoty sprzedaży oraz stałej opłaty za zamówienie.² W przypadku większości sprzedawców opłaty nie będą wyższe niż wcześniej.³ Zobacz szczegóły opłat"
Od teraz do każdej osoby, od której bede chciał coś kupić na Ebay od razu prosze o maila i transakcja idzie z pominięciem tej pedalskiej platformy.
- Oznacz jako nowe
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
20-06-2021 01:01
- Oznacz jako nowe
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
21-06-2021 03:31
PayPal nie powinien ci nic potrącać ponieważ pieniądze zapłacone np.paypalem przez kupującego idą do eBay a od eBay na konto bankowe.
Tak to wygląda u mnie. Mój PayPal otrzymuje "zero".