- Oznacz jako nowe
- Dodaj do sekcji Moje zakładki
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednie treści
11-06-2021 14:48
MP (managed payments - zarządzane wpłaty) eBay zaczęło wprowadzać sukcesywnie, tylko na zaproszenie od początku 2020. Sukcesywnie też rosło niezadowolenie ale i sukcesywnie zanikało, jak fala, ponieważ nie uczestniczący jeszcze nie za bardzo rozumieli tych którzy już mieli możność posmakować tego miodu. A miód jest reklamowany, oczywiście, jako dogodność wprowadzona z myślą o uczestnikach. Powtarzanym argumentem jest że znikają opłaty PayPal ale okazuje się że te opłaty pobiera teraz eBay i są one nieco wyższe. Niewiele co prawda ale dla sprzedawcow o większym obrocie jest to poważna suma.
Sprzedawcy nie mają wyboru. Jeśli otrzymasz zawiadomienie z terminem to wypełnij warunki inaczej nie będziesz mógł sprzedawać. Z PayPal, wydaje mi się możesz zrezygnować. Od czasu gdy skorzystałem z zaproszenia nie muszę logować się do Paypala, nie otrzymuje od nich żadnych email. Wszystkie wpłaty wpływają do eBay i nie wiem jak kupujący zapłacił: czy paypalem, czy karta czy jeszcze inaczej.
Co 2 tygodnie eBay wpłaca sumy na moje konto bankowe w walucie krajowej po przewalutowaniach i potrąceniach włączając ewentualne zatrzymania pieniędzy wskutek sporu. Dlatego nie trzymam za dużej sumy na koncie bankowym bo eBay może pobrać brakujące im fundusze automatycznie bez mojej wiedzy na co musiałem się zgodzic podpisując udział w MP.