SPRZEDAWCY OSZUKANI PRZEZ PAY PAL

Czuje się oszukany przez firmę PayPal, której zaufałem jako konsument! Gdybym nie zdecydował się jako sprzedawca na skorzystanie z usług PayPal, nie straciłbym prawie 500zł!

PayPal, to portal pośredniczący miedzy sprzedawca, a klientem i rzekomo zabezpieczający interesy OBU stron. Jak się okazuje tylko w teorii. Jakiś czas temu sprzedałem swój stary zegarek za pośrednictwem eBay. Transakcja się udała, kupujący wystawił pozytywny komentarz i napisał wiadomość, że zegarek dotarł i bardzo mi dziękuje za współpracę.

Po kilku miesiącach dostałem wezwanie od PayPal do zwrotu należności za sprzedany zegarek. Kupujący zmienił zdanie i teraz twierdził, że zegarka nigdy nie dostał... Kupujący oczywiście nie odpisywał na wiadomości ode mnie. Na jego koncie na eBay pojawił się też pierwszy negatywny komentarz: "Beware. A fraudulent use of a credit card was used to buy this item. BEWARE." Wiedziałem już, że mam kłopot ale liczyłem na pozytywne rozwiązanie sprawy - w końcu byłem uczciwy, a klient napisał, że przedmiot dostał! Nie mogłem bardziej sie mylić!

Przesłałem firmie PayPal całą korespondencje z kupującym, wraz z wyjaśnieniem całej sprawy. Ku mojemu zaskoczeniu Pay Pal zachował się jakby niczego nie dostał. Wciąż żądał (i żąda ode mnie do dzisiaj) zwrotu pieniędzy za zegarek! NIKT z oddziału polskiego firmy PayPal nie reagował na moje maile, w których odwoływałem się od tej decyzji. Choć w potwierdzeniu doręczenia, które dostałem, napisano wyraźnie, że firma skontaktuje się ze mną w ciągu 24h - do dziś nie dostałem żadnej odpowiedzi, zupełnie jakbym nie istniał. Na infolinii nikt nie był w stanie udzielić mi żadnej konkretnej informacji. Do tej pory nikt nie odpowiedział na moją wiadomość na oficjalnym profilu PayPal na facebook'u. "Odpuść i zapłać", zdawali się przekazać mi pracownicy firmy.

Chciałem być uczciwy i dać kupującemu komfort, że jego transakcja jest zabezpieczona - przez to sam straciłem zegarek, straciłem pieniądze, i zostałem potraktowany jak zwykły złodziej i kłamca. Nie warto być uczciwym, tego nauczyła mnie współpraca z firmą PayPal. Chcesz łatwo zarobić? Kup coś, zapłać za pośrednictwem PayPal, a następnie udawaj, ze nie dostałeś towaru. Będziesz miał nabyty przedmiot i pieniądze. W PayPal sprzedawcy są traktowani jak złodzieje, a prawdziwi złodzieje są całkiem bezkarni.

Zgłosiłem sprawę na Policję oraz do Europejskiego Centrum Konsumenckiego. Mam zamiar eskalowac sprawę na portalach społecznościowych oraz (z racji tego, że zawodowo związany jestem z telewizją) nagłośnić sprawę w mediach. Wierze w sprawiedliwość i nie odpuszczę.

Europejskie Centrum Konsumenckie ma też zbiorowe dochodzenie roszczeń. Możemy też wspólnie pozwać PayPal do sądu. Musimy znaleźć tylko więcej niezadowolonych sprzedawców

SPRZEDAWCY ŁĄCZMY SIĘ!