Dziękuję za informację.

Nadal mam otworzony spór na ebay, że nie otrzymałam przedmiotu, ale automatycznie się zamknie 30.XI.

Poprosiłam ebay o interwencję, bo sprzedawca nie zareagował.

Po 2 dniach otrzymałam informacje z ebay: Your refund is being processed ... You can expect your refund soon ... The seller initiated a refund of EUR.... The refund should clear by Nov 30, 2020.

Jednak pieniądze są zablokowane na paypal, mają status oczekuje i dodatkową informacę: "Twój zwrot pieniędzy oczekuje na realizację, ponieważ został zainicjowany jako czek elektroniczny. Bank musi rozliczyć przelew elektroniczny, zanim zostanie on uznany na Twoim koncie PayPal. Zwrot pieniędzy zostanie prawdopodobnie przetworzony przed 09.12.2020."

Pisałam do ebay i odpowiedzieli mi, że ten zwrot sprzedawca może jeszcze cofnąć w swoim banku.

Co wtedy? Sprzedawca będzie miał i przedmiot i moje pieniądze, a spór zostanie zamknięty.

Czy wówczas podlega to jeszcze ochronie paypal?

Mam zachowane wszystkie maile od sprzedawcy, łacznie z tym, że zamierza jeszcze wysłać mi przedmiot, ale nie ma czasu iść na pocztę.

Sprzedawca miał same pozytywne komentarze. No ale jak wiadomo ebay usuwa te negatywne.