- Oznacz jako nowe
- Dodaj do sekcji Moje zakładki
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednie treści
29-04-2016 03:13
Tak, Paypal to jedna wielka kpina, przeczytalem dziesiątki komentarzy sprzedających którzy zostali nacięci i oszukani przez kupujacych. Nie ważne jakie dowody im przedstawisz, sprzedający jest z góry na pozycji przegranej.
A odnosnie naszego wspanialego teamu ebay. Tu jest jeszcze gorzej. Nie wiem czy oni działają specjalnie na szkode polakom czy jak... Mój temat wygląda tak: konto na ebayu mam od 2005 roku bodajże, nie mam jakiejś super wielkiej liczby komentarzy ale za to wszystkie opinie pozytywne. Przyszedl czas że zdecydowalem sprzedać swój sprzęt fotograficzny, dość droga sprawa. Wystawilem go na ebay.de i dalem opcje że wysyłam na cały świat, także przedmiot widoczny był we wszystkich krajach. Okazało sie że nastepnego dnia ktoś niezarejestrowany na ebayu kupil ten przedmiot (jak to w ogole mozliwe?). Oczywiscie wiadomo że scam, ebay od razu sie odezwal do mnie, prowizje mi zwrócono, aukcja została unieważniona. No i niby wszystko w porządku, szybka reakcja ebaya, koszt aukcji i prowizja zwrócone, niby super. Chwile później dostaje wiadomość, że moje konto zostało zawieszone i poddane weryfikacji (Z jakiej paki? Czy ja jakiś błąd popełniłem?). Ok, w takim razie co zrobić żeby to konto odblokować? Nasz polski Ebay zażyczył sobie ode mnie bieżącego rachunku np. z prąd gdzie bedą widniały moje dane osobowe, zeskanowanego dokumentu tożsamości, oraz potwierdzenia, że posiadam sprzęt, który wystawiam. Wysłałem jakąś tam fakturę, prawo jazdy oraz zdjęcie sprzedawanego sprzetu wraz z prawem jazdy leżącym obok dla potwierdzenia, że ten sprzęt należy do mnie. Co na to Ebay? Po weryfikacji łaskawie odblokowano mi konto, ALE ktoś życzliwy z tego teamu postanowił nalożyć mi ograniczenie do 5000zł. Czyli nie moge sprzedawać nic ponad tą kwotę. Nie ważne że aparat, który chcialem sprzedać jest wart więcej i nie bede go mógł wystawić w takim razie. Na pytanie co mam zrobić żeby ten limit mi sciągnięto dostałem odpowiedź że mam więcej i częściej sprzedawać na ebayu wtedy łaskawie zwiększą mi limit kwoty za jaką moge sprzedać.
Teraz moje pytanie, kto takie rzeczy robi? To jakas chora złośliwość chyba. Nałożyć ograniczenie użytkownikowi ktory ma konto od ponad 10 lat i nie ma ani jednej złej opinii. A wszystko dlaczego? Bo jakis scammer chciał wyłudzić ode mnie drogi aparat nie majac konta na ebayu. To ja dostałem w dupe bardziej niż osoba która chciała mnie oszukać tylko dlatego ze mam coś droższego do sprzedania... Teraz nie uzywam ebaya bo nie mam zamiaru wystawiac 50 rzeczy zeby miec łaskawie podniesiony limit na potrzeby tego co faktycznie chce sprzedać.
Podsumowując Ebay mnie zniechecil do jakiejkolwiek współpracy z tym serwisem. Jak mogę opisać moje odczucia po kontakcie z supportem? Dno. Banda ignorantów i decydentów. Na zadawane pytania dostajesz w twarz jakąś regułkę, na racjonalne argumenty nie odpowiadają wcale. Roszczeniowo też nie ma co pisać, wklejają swoją wcześniejszą wypowiedź i jest koniec tematu z ich strony.
Spotkałem sie juz nie raz z beznadziejna obsługą klienta, ale ebay wszystkich przebił. Nie tylko support totalnie leży ale w dodatku działają na szkode użytkownika.