- Oznacz jako nowe
- Dodaj do sekcji Moje zakładki
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednie treści
13-03-2021 22:13
Rozmawiałem ze znajomymi, którzy sprzedają do Australii, USA, Norwegii i UK. W wielu przypadkach serwis odprowadza za nich VAT do danego kraju. Wedle tego co usłyszałem, wystawiają fakture export z 0% VAT na kwotę netto jaka wpływa im na paypal. Prowizje serwisu wliczają w koszty, Potrzebują tylko komunikatu IE-599, że paczka opuściła obszar celny UE aby potem nie było problemów z polskim US.
Nie wiem, czy takie postępowanie jest prawidłowe ale wydaje się sensowne. W exporcie nie ma vatu. Sprawa jest ciekawa. Też miałem taką jedną sprzedaż ale zwróciłem od razu wpłatę klientowi, bo nikt nie wiedział jak to rozliczyć Nawet poważni rady podatkowi, biura księgowe, o infolinii KIS nie wspominając.
Rejestracja spółki LTD w UK jest pomysłem ale transfer tych środków na polskie konto podlega opodatkowaniu PIT w Polsce od stycznia 21. Więc oprócz podatków w UK zapłacić trzeba drugie w Polsce i niewiele albo nic z tego nie zostanie.
Najlepiej sprzedawać towary 135 netto+ i rozliczać to na zasadzie normalnego eksportu.