Witam, odświeże trochę temat. Czy macie już jakieś doświadczenia z GLOBAL EXPRESS. Ja wysłałem paczkę w zeszłym tygodniu, w czwartek 29 stycznia wyleciała z polski. Jest piątek 6 lutego i na stronie śledzenia nic się nowego nie pojawiło. Ostatni status jest ciągle z 29 stycznia. Zaczynam się martwić. Jak to u Was wygląda?

https://tools.usps.com/go/TrackConfirmAction.action?tRef=fullpage&tLc=1&tLabels=LX002697479PL

http://emonitoring.poczta-polska.pl/?numer=LX002697479PL

Dzięki 

Pawel

Wszystko jest ok, to jest wolna usługa. Do Australii mój szedł 20 dni. Do USA strzelam dojdzie w 2 tygodnie.

Amerykance leca w kulki i nie skanują paczek po przylocie, żeby płacić odszkowań za opóźnienia. Z mojego doświadczenia wynika, że szybciej dochodzą polecone priorytetowe niż globalem przynajmniej do USA. 

W umowie powinien być zapis że maksymalny czas doręczenia przesyłki od wylotu do Polski to 14 dni wtedy by warto było zapłacić, a tak niektóre moje paczki lecą już 10 dni do USA i śladu po nich nie ma. Jednak wolę zwykłe polecone.

Moim zdaniem to nie dotyczy odszkodowań za opóźnienia. Nie masz nigdzie napisane, że dostaniesz odszkodowanie za opóźnienie w doręczeniu (polecony priorytet). Jak dostarczą Twoją paczkę po 2 miesiącach, to dla nich będzie wszystko ok.

Jeżeli paczka faktycznie zaginie i zgłosiłeś reklamacje, odszkodowanie dostaniesz.

Twoja paczka jest w urzędzie celnym i gdy zostanie przez nich zwolniona to trafi w ręce USPS. Wasze globale nic nie pomogą bo urząd celny ma w dupie czy to było wysłane takim czy siakim sposobem. Oni muszą zrobić swoją robotę.

Zgadza się, że polecony priorytet do USA jest szybszy od Global Expres, ale przy wadze 1 - 2 kg jest już dużo drożej wysłać listem. Ponadto za zagubienie listu poleconego jest mniejsze odszkodowanie. 

Wczoraj wysłałem kolejny Global Expres do USA, zobaczymy jak i kiedy dojdzie. 

Moje paczki do USA już się pojawiły w ich systemie śledzenia, ale jeszczenie są dostarczone. Pewnie faktycznie będzie potrzeba na to dwa tygodnie.

Dziś wysłałem też trzy paczki global exres do UE: UK, Irlandia i Szwecja . Jak tylko dojdą do odbiorcy to dam znać ile czasu.

Jakie są Wasze doświadczenia z wysyłkami Global Expres po europie?

Daj znać ile to trwało.

Ja nie używam globala ale prawdopodobnie już niedługo będę wysyłał Fedexem na cały świat.

Wysłałem jedną testową do USA. Przesyłka trwała 2 dni. Super sprawa a do tego podziękowanie od klienta bo miało to trwać o wiele dłużej.

Dam znać jak podpisze umowę.

Pozdrawiam

Daj znac ,szczególnie chodzi o koszty wysylki. Przy droższych przedmiotach to może się opłacać. 

Z checią bym zapłacił 40-50zł za przesyłkę listową do 2kg, ale max doreczenia 5 dni.

ja wysłałem już około 20 paczek globalem i było ok , ale do czasu..

teraz mam 3 paczki wysłane do USA   20 ,21 i 28 stycznia , ostatnia informacja "wysłano z polski"

Na usps cisza, żadnego wpisu, facet któremu wysłałem paczkę 21 stycznia otworzył mi sprawe na ebay'u i żada zwrotu kasy .

co poradzicie?

nic nie poradzisz, mam tak samo. Jedynie reklamacja przez naszą pocztę, która trwa 3 miesiące.