Wreszcie - w przeciwieństwie do forum konkurencyjnego portalu - jakieś, gdzie można z ludźmi podyskutować merytorycznie i sie czegoś dowiedzieć.

Z tą kasą hmm spróbuję się dowiedzieć – jest zafiskalizowana i już mam na niej wybitych kilka paragonów. Ja nie mając pełnych informacji „dmuchałem na zimne” i przy sprzedaży za granicę wybijałem na niej kwotę w Euro, wcześniej ustawiałem w niej kurs z dnia poprzedniego także był widoczny i brałem go oczywiście z NBP…a zapłaciłem za nią ostatecznie 1,6 tys. Po korekcie bo i przy sprzedaży naliczono mi za wysoką cenę, ale zauważyłem to już rozliczając miesiąc.

Zastanawiam się tylko czy w moim US jest w ogóle sens pytać skoro tacy tam wykwalifikowani ludzie pracują. Póki co – maila tego urzędnika wydrukowałem, zresztą całą historię korespondencji i wpiąłem sobie w dokumentacje kasy – a tak żeby potem nie szukać jak przyjdą, na skrzynce mailowej mam swoją drogą. Teraz urzędnik awansował i jest kierownikiem referatu „X”, nie wiem – może skoro już ją mam to nadal wybijać paragony w ten sam sposób , Vatowcem póki co nie jestem, do przekroczenia progu i wejścia na Vat mam jeszcze trochę więc wtedy będę się bardziej głowił, muszę się dowiedzieć i kolejny czas tracić, zamiast już dawno wystawić się w serwisach zagranicznych i na spokojnie wystawiać paragony po przewalutowaniu już w PLN.

Swoją drogą – słyszałem już i to o swoim urzędzie, że zdarza się, że najpierw mówią – wybijamy tylko w Euro, potem ten sam urząd jedzie na kontrolę i wali z grubej rury za wybijanie w EURO (no bo czemu nie PLN skoro działasz na terenie RP), ni to się śmiać ni to płakać.

Dzięki za zainteresowanie się tematem J