- Oznacz jako nowe
- Dodaj do sekcji Moje zakładki
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednie treści
03-06-2013 21:07
Czyli????
Słuchać mnie a nie urzędu skarbowego!
A tak poważnie, to napiszę jeszcze raz bo mój post z przed kilku godzin został usunięty przez moderatorów za użycie brzydkiego słowa... Zawodowo zajmuję się sprzedażą oprogramowania dla firm do obsługi sprzedaży i księgowości, więc jestem na bieżąco z przepisami bo muszę żeby móc wdrażać to oprogramowanie. Zatem jak coś jeszcze w temacie to pytajcie.
Odnośnie pytania o "podwójną sprzedaż": Zawsze jeśli wystawiamy fakturę dla osoby fizycznej to fiskalizujemy ją paragonem który dołączmy do swojej kopii faktury; podwójnej sprzedaży nie ma, ponieważ potem księguje się w KPiR jeden dokument - fakturę.
Avan_de_lux - przykra sprawa z tą kasą, a nawet poważana bo koleś z us naciągnął Cię na jakieś pewnie 1200 zł około. Zapytaj w US co teraz masz robić i której kasy tak naprawdę masz używać? Wydałeś pieniądze, za dwa lata przyleci serwisant i też parę złotych weźmie za przegląd ( potem już co rok ), i co z tym zrobić? A jak będziesz używał kasy tej w złotówkach, a tej w walucie nie... to ciekawe co na to ewentualna kontrola? Masz załóżmy firmę trzy lata i przez trzy lata nie wybiłeś na niej żadnego paragonu... To po co ta kasa? Tłumaczenie że kupiona przez pomyłkę może też wzbudzić w tych dziwnych ludziach podejrzenia.
Zapytaj jeszcze -bo tu nie jestem pewien- ale żeby nie było takich podejrzeń, to powinieneś robić z tej kasy raporty fiskalne miesięczne. One oczywiście będą puste jeśli nie będziesz jej używał, ale będzie za to dowód że kasa nie jest używana. Kasę musisz oczywiście do us zgłosić przed rozpoczęciem używania. Żeby nie było że to jakaś podkładka do druku lewych paragonów.