Witam po długiej przerwie,

Ja też dopiero dzisiaj zdołałem się na ten temat uzyskać informacje w biurach rachunkowych, miały z tym nie lada problem szukając przepisów i podstawy prawnej, nie znaleźli – nie ma obowiązku wystawiania paragonu w EURO i szlag mnie trafia jak spoglądam na maila ze swojego US, gdzie podpisał się pracownik i gdzie jak byk napisał że mam obowiązek wystawiania paragonu w EURO jeśli w swojej ofercie ustalam cenę w tej walucie. Kolejny kompetentny inaczej i zero odpowiedzialności, my odpowiadamy za wszystko, robimy tak jak nam mówią, za to oni za swoje błędy nie ponoszą żadnych konsekwencji. Wychodzi chyba na to ostatecznie, że ja mam wyrzucone środki w błoto na zakup drugiej kasy, zrobiłem tak jak powiedziało US…jest tak jak mówi „powerlan-pl”, można wystawiać w PLN, nawet jesteśmy do tego zobowiązani a co do kursu to także – biuro rachunkowe powiedziało, że obowiazuje tylko ten z NBP z poprzedniego dnia i że nie ma możliwości wzięcia pod uwagę tego z PayPala, tak po prostu nie może być – PayPal przekazuje nam kwotę już pomniejszoną o swoją prowizję, w rzeczywistości dostajemy więcej, a że my stracimy licząc po kursie NBP bo na PayPal wpłynie nam sporo mniej dla odmiany – nikogo już to nie obchodzi, grunt, ze Państwo weźmie swoje a weźmie więcej niż zobaczymy bo według tabel NBP.

Dostałem dzisiaj ciekawe artykuły do poczytania z wykładnią przepisów gdzie autorami byli i prawnicy i księgowi – wszystko wskazuje na księgowanie w PLN i przeliczanie według kursu NBP. Warto abyśmy się wszyscy zastosowali, bo wiadomo, że żartów z pewnymi urzędami nie ma, dla mnie jednak początek tygodnia do najlepszych nie należał…

Dla ciekawostki powiem, że jeśli chodzi o Vat to owszem – wówczas w każdym przypadku należy wystawiać fakturę a Vat ujmować w walucie PLN, także znów zgadza się z tym wypowiedź przedmówcy, aczkolwiek te informacje mam od tego samego urzędnika, który „nakazał” zakup drugiej kasy fiskalnej…Dla osoby fizycznej - paragon do kopii faktury a oryginal faktury dla Klienta...