Witajcie.

Sprawa wygląda w ten sposób: Można wystawiać paragony lub faktury  również w Euro choć takiego obowiązku nie ma. W przypadku wystawiania dowodu sprzedaży ( paragon lub faktura ) w obcej walucie, trzeba i tak Vat wykazać w rozliczeniu w walucie krajowej. Czyli na fakturze ceny mogą być np. w Euro, ale musi być też dodatkowa pozycja z vatem w złotówkach. Nie wiem wobec tego jak to zrobić na kasie fiskalnej żeby kwota paragonu była w Euro ale kwota podatku vat dodatkowo w złotówkach. Vat rozlicza się w złotówkach co miesiąc i tak muszą być wykazywane transakcje sprzedaży. I druga sprawa z tym związana - jak obliczyć vat za cały miesiąc jeśli codziennie były wystawiane paragony w Euro? Po jakim kursie obliczyć naliczony podatek??? Sprzedajemy osobom prywatnym więc sprzedaż jest traktowana według przepisów miejsca opodatkowania sprzedawcy - czyli sprzedajemy w Polsce i wystawiamy nasze papiery ( nie robimy eksportu ).

Kolejna rzecz: Kurs Euro przeliczamy zawsze po kursie NBP z dnia poprzedniego. Kurs wymiany PayPala nie może być brany pod uwagę. To że za walutę otrzymujemy od nich mniej, wynika z tego że pobierają sobie prowizję za przewalutowanie. Powinni dawać skurczybyki fakturę za to, którą to moglibyśmy sobie księgować jako koszty. To taki sam koszt działalności da nas jak prowizja Ebay. 

Sprawa ostatnia: Z tego co mi wiadomo w sprzedaży za granicę zawsze wystawiamy fakturę. Tak jak klientom indywidualnym - orginał dla niego, kopia z przypiętym paragonem dla nas.

JESTEM ŚWIEŻO  PO KONTROLI SKARBOWEJ WIĘC INFORMACJE PEWNE.