WYSTAWIANIE PARAGONÓW W WALUCIE EURO

Witam,

Mam pytanie do osób zorientowanych w temacie odnośnie wystawiania paragonów w walucie obcej. Swój US odwiedziłem już trzykrotnie, aczkolwiek dzisiaj zwątpiłem – odsyłają to piętro wyżej, a to na infolinię informacji podatkowej a odpowiedzi udzielić nie potrafi nikt. Zastanawiam się w czyjej to mogłoby leżeć kompetencji i dlaczego nikt w US nie wie jak wystawiać paragony, wie za to jaką karę nałożyć jeśli taki paragon będzie wystawiony niepoprawnie.

Dlatego swoją drogą proszę o odpowiedź także tutaj, może ktoś coś doradzi… Co mnie interesuje – dowiedziałem się, że wystawiając oferty w walucie obcej np. w zagranicznym eBay’u mam obowiązek zaksięgowania wpłaty w walucie, w której wystawiam ofertę a więc w EURO (otrzymując płatność w EURO nie wystawiam paragonu w PLN po przeliczeniu waluty), kupiłem więc drugą kasę fiskalną i przy sprzedaży za granicę ewidencjonuję na niej sprzedaż. Kasę do obsługi transakcji krajowych mam oczywiście osobną. No i tak – otrzymuję płatność w EURO, wpada mi przez PayPal’a i w dniu wpływu na PayPala wystawiam paragon na kwotę, która wpłynęła. I teraz pytanie – czy jest obowiązek lub czy warto ustawić ( a może jest obowiązek ustawienia tego? )w kasie kurs tak aby było widoczne że np. 50 EUR = 207 PLN ? Jest wówczas wpisany kurs, przyjmijmy 4,14. Ten z kolei biorę z poprzedniego dnia według tabel NBP; jeśli jest weekend biorę kurs z piątku. I teraz tak: na paragonie takie informacje są, oczywiście kurs do kasy mogę wprowadzać codziennie, aczkolwiek na raporcie dobowym już nie jest drukowane przeliczanie walut oraz kurs, czy wystarczy zatem, że dorzucę tabelę z NBP i księgowość mi to przeliczy czy też takie info na raporcie także być powinno?. Co mnie interesuje najbardziej – to jak wystawiać paragon w bieżącym dniu roboczym uwzględniając aktualizację kursu przez NBP około 11-12:30 (słyszałem o różnych godzinach aktualizacji ale przyjmijmy że jest to południe). Przykład – we wtorek rano dokonuję sprzedaży w walucie EURO, płatność otrzymuję o godzinie 15 i chcę wystawić paragon. Czy w tej sytuacji powinienem mieć kurs z wtorku, skoro został już zaktualizowany w południe czy też przez cały wtorek wystawiam paragon według kursu z poniedziałku?

Będę wdzięczny za odpowiedź, ewentualnie może wskazanie jakiejś instytucji, z którą mógłbym na ten temat porozmawiać i uzyskać w końcu jakieś informacje od osób specjalizujących się i znających na konkretnych ustawach i zasadach. Z góry dzięki.