ZAGINIĘCIE PACZKI

Prosze Was o pomoc. Zakupiłam 8.11 plastikową biżuterię na jarmark bożonarodzeniowy dla dzieci niepełnosprawnych. Biżuteria została wysłana 9.11 - 13.11 trafiła do global shhiping... i tam się urywają jakiekolwiek wiadomości o paczce. Przewoźnik w Polsce to Inpost - 100 telefonów, na sortowniach nie ma, do Polski nie trafiła rzekomo. Kobieta z Anglii ją na pewno wysłała - jest to 6 zakup od niej.

Numer przesyłki międzynarodowej:

UPAAB000000321154012

Przewoźnik:

Multiple Carriers
Ta przesyłka została przekazana do WNDGBA w celu dostarczenia ostatecznemu odbiorcy (nr. 687726240000000002618261)

Status:

ZAAKCEPTOWANAW DRODZEDOSTARCZONA

Shipped from the Global Shipping Center to International Destination

Nov-13-18, 11:52 AM, Lichfield, Staffordshire WS13 8UR

In Transit with Destination Carrier

Nov-13-18, 01:11 AM 97545

Customs Documentation and Labeling

Nov-12-18, 19:27 PM, Lichfield, Staffordshire WS13 8UR

CO ROBIĆ???

Jeśli w historii zakupów ostatnie info mowi ze przesyłka zotała nadana z centrum wysylkowego, to znaczy ze nadal jest w transporcie' i niekoniecznie musiala zaginac. Jaka byla szacowana data dostawy? 

ja tylko raz mialem problem z dostawa w global shipping program ale nie z winy sprzedawcy czy centrum wysylkoego ale z winy inpostu, wiec pozostaje cierpliwie czekc pewnie niedlugo sie pojawi 

https://community.ebay.pl/t5/Wysy%C5%82ka/In-transit-quot-ju%C5%BC-od-5-ciu-dni-dni-quot/m-p/70141#M...

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

Niestety 23.11 minął termin dostawy. Na inpoście twierdza że jej w sortowniach nie ma. pisałam dziś do global shipping - 2 maile - bez odpowiedzi.... sama już nie wiem co myśleć.... dziękuję czy tak czy tak za odpowiedź Coś takiego znalazłam. od 13 do dnia dzisiejszego ktoś przygotowywuje i nie może przygotować 🙂 687726240000000002618261 W drodze Nieznany Inpost (PL) Nieznany 2018-11-13 01:28 Przygotowana przez Nadawcę., Nadawca poinformował nas, że przygotował przesyłkę do nadania. Podróż przesyłki jeszcze się nie rozpoczęła. Miejsce docelowe : Nieznany Pochodzenie : Nieznany - Dane z pamięci podręcznej z: 2018-11-26 18:42:44(GMT+01:00) 2018-11-13 01:28 Przygotowana przez Nadawcę., Nadawca poinformował nas, że przygotował przesyłkę do nadania. Podróż przesyłki jeszcze się nie rozpoczęła.

Info z inpostu bym sie nie przejmowal bo u nich w trackingu takie przesylki pojawiaja sie dopiero czasem w momencie dostarczenia i casem sami sie nie wyrabiaja 

wazne ze na ebay masz info ze zostala nadana; napisz do sprzedawcy (choc wumie wywiazal sie i pewnie w terminie wyslal do centrum wysylkowego) czy jest w stanie dowiedziec sie czegos wiecej od operatora global shipping, a jesli za kilka dni nie pojawi sie sama przesylka lub w trackingu na ebay w historii zakupow nowe info czy na  https://www.17track.net/pl lub https://pl.trackitonline.ru/ , i nie chcesz czekac, otworz sprawe poprzez paypal 

Mam identyczną sytuację. Co ciekawe również z 13.11.2018 kończy się na Inpoście.

PRZYGOTOWANA PRZEZ NADAWCĘ.

13 LIS 2018, 8:24

13 LIS 2018, 8:24
PRZYGOTOWANA PRZEZ NADAWCĘ.Nadawca poinformował nas, że przygotował przesyłkę do nadania. Podróż przesyłki jeszcze się nie rozpoczęła.

Napisałam 2 maile do global shipping w Anglii( dziś ostatni) i cisza. Napisałam także do pitney bowes - pośrednik w sprzedaży -  odpisali że będą sprawdzać, mam czekać na wiadomość. No i jeszcze dziś napisałam do Wejcherowa również global shipping - wydurniłam się na maksa - bo dostałam odpowiedź - pośrednictwo pracy dla marynarzy:) Ciężki temat, bo nie sztuka obciążyć sprzedającego, czyli wszcząć spór, bo kobieta - w moim przypadku - zostanie bez pieniędzy i bez towaru. Dlatego głównego pośrednika informowałam i może to on wkońcu znajdzie paczki, czy moją czy Twoją. Polecam opisz i zeskanuj i wyślij do nich. mail global.shipping.support@pb.com oraz pbisgspcs@pb.com. Będziemy truć, to może i się znajdą.  Pozdrawiam

W telegraficznym skrócie - pitney bowes odpisał że moja przesyłka została  uznana za zaginiona w tranzycie!!! Nikt za to nie odpowie!!! Złodziejstwo!

Zgłoś problem z transakcją poprzez PayPal i dołącz / przeklej treść korespondencji z pitney > nie powinno byc problemu z odzyskaniem kasy. Tylko oni wiedza jak sie rozliczaja miedzy soba i logicznie rzecz biorac moga sciagnac kase od pitney bowes, zwlaszcza jesli jest dowod ze sprzedawca wyslal do global shipping, nawet jesli zwrot pieniedzy bedzie pierwotnie od sprzedawcy

Dokładnie PO piersze jak na njaszybciej zgłoszenie do PayPal i roszczenie 

Uwaga SĄ TAM TAK JAKBY DWA STOPNIE 

najpierw tzw dyskusja z sprzedawcą póżniej roszczenie 

Zrób to odrazu jako powód wpisujesz oczywiście zaginięcie przesyłki.

I ŻADAJ zwrotu kasy 

UWAGA ci tez lekko (paypal) kombinuja i trzeba co 2-3 dni sprawdzac co się dzieje z roszczeniem i ZAWSZE bez żadnych widomości pojawia się tam konieczność podtrzymania ROSZCZENIA (zawsze potwierdzamy) 

Trzeba tego pilnować !!! bo tam laca terminki i jak nie bedziemy tego dogladać to nam terminek przeleci i roszczenie się zamknie bez rozstrzygnięcia na naszą NIEKORZYŚĆ.

No dobra to pierwszy problem

Drugi to powód tego nieszczęścia tj InPost.

Niestety to firma tragedia. To co ostatnio wyprawiają to ...

O ile same paczkomaty to jeszcze jeszcze (ale nie ostatnio o czym na koncu) to całe te dostawy to niezła szopka 

Przesyłki bardzo czesto są PORZUCANE !!! tak po prostu owy "Kurier" zostawia paczke pod drzwiami ( nie wazne gdzie ) i sobie idzie ... dalej a paczkę ktoś może dźwignąć ... i pewnie sie tak zdarza...

Paczkomaty to ostatnio niezła szopka niestety (!) usługa stała sie bardzo popularna (miedzy innymi przez allegro SMART) i wszyscy tak robią i nie było by w tym nic złego ale firemka INPOST zapomniała o jednym że liczba paczkomatów jest taka sama.

I jaki jest tego skutek ?

Ano że przesyłki nie są dostarczane do paczkomatów bo te sa notorycznie przepełnione. 

I jak rozwiązał to Inpost ? Postawił nowe paczkomaty ? NIE 

Zrobili sobie punkty odbioru .... 

Na to wszystko nakłada się przedświateczny wzrost sprzedazy i z wygodnego paczkomatu zrobiła się niezla jazda ...

Bo nie odbierzemy przesyłki z paczkomatu tylko z owego PUNKTU odbioru na ogół oddalonego o kilka km od naszego paczkomatu 

Ale to nie koniec szopki .... o nie ...

W owym punkcie odbioru najpierw zobaczymy gigantyczną kolejke .... w której często poczekamy ponad GODZINĘ !!!

A jak się juz dokiwamy do obsługi naszej osoby zobaczymy w takim punkcie setki paczek porozrzucanych dowolnie w której na ogół jedna osoba ich od kilku do kilkudziesieciu minut .....