Zakup wędzarni elektrycznej

Mam pytanie do tych co używają wędzarni elektrycznych. Czy smak jest porównywalny do tradycyjnego wędzenia na drewnie? Trochę sceptycznie do tego podchodzę bo wydaje mi się że elektryczna to taka namiastka.

Byłem dokładnie tak samo sceptyczny zanim sam nie spróbowałem i przyznam że trochę zmieniłem zdanie. Smak nie jest identyczny z tradycyjnym bo przy tradycyjnym wędzeniu dochodzą jeszcze fluktuacje temperatury i specyficzny charakter dymu z otwartego paleniska. Ale czy elektryczna to namiastka, nie powiedziałbym. Przy dobrze dobranych zrębkach i zachowaniu odpowiedniego czasu wędzenia efekt smakowy jest bardzo dobry i większość ludzi którym dawałem do spróbowania nie była w stanie powiedzieć że to z elektrycznej. Kluczem jest jakość zrębków i to ile ich dajesz, bo elektryczna generuje dym inaczej i tu trzeba się trochę nauczyć. Na pewno elektryczna daje dużo większą powtarzalność wyników co przy tradycyjnej jest trudniejsze do osiągnięcia. Jeśli szukasz czegoś do domu i nie masz możliwości palenia ogniskiem, elektryczna jest bardzo dobrym wyborem. Warto sprawdzić ofertę na https://pietrzykwedzarnie.eu/kategorie/wedzarnie-elektryczne bo jest tam spory wybór modeli.