prowizja ebay i paypal wynosi ponad 20%

witam, nie każdy wie, że prowizja ebay i paypal w sumie wynosi ponad 20%. Przykład dotyczy zegarka w cenie 100$, koszt wysyłki 20$. Ebay pobierze 10% prowizji od ceny zegarka i 10% od kosztów wysyłki. Czyli w sumie 12$ do tego doliczy 23% vat. czyli 2,76$

W sumie ebay pobierze ci 14,76$. Paypal pobiera około 5% czyli 6$, Jeżeli zechcesz wypłacić pieniądze na konto, to paypal kolejny raz pobierze ci około 12 groszy od 1$ za przewalutowanie... czyli zarobia koleje 14zł... niestety na konto w USD nie możesz wypłacić...

Podsumowując: biorac pod uwagę, że marża wynosi np. 25% , (uważam 25% za bardzo wysoką i mało spotykaną!) to po całej transakcji zarobisz 5%, z czego jeżeli prowadzisz działalność-zapłacisz podatek dochodowy, niech każdy sobie obliczy ile zostaje....

przykład jasno dowodzi że zarabiają tylko korporacje... nawet podatek vat od prowziji którą ebay zarabia, przerzuca na sprzedawcę... 

Po dłuższym czasie wystawiłem kilka rzeczy i po ich sprzedaży okazało się, że Paypal z eBay do spółki zabrało mi 43% od wylicytowanej kwoty. Bo finalnie o tyle mniej otrzymałem kasy na moim koncie polskim banku. Po wszystkich tych przewalutowaniach prowizjach itd.

Szybciutko wycofałem część aukcji, bo to jawny rozbój w biały dzień.