Oczywiście, że jest. Na każdej platformie sprzedażowej.

Na ebay.pl nic nie ma. Support nie odpowiada, naliczanie podatku drugi raz to dla nich czysty zysk.

Nie wiem jak jest na ebay.pl. Najlepiej wystawiać na ebay.co.uk, ebay.com, ebay.de i tam jest miejsce do wpisania stawki VAT.

U mnie na ebay.com mozesz wpisac tylko vat do poszczegolnych stanow Ameryki. Nie ma Europy ect..

Cześć wszystkim , czy dobrze rozumiem ,na eBay.co.uk w rubryce VAT mam wpisać 20%?a co z pozostałymi krajami które również kupują na na danych aukcjach. Przecież sprzedaż jest w Polsce na 23%. Nie powinno być tak ze sprzedajemy w kwocie netto ( z zerowym vatem) i podpinany potw wysyłki pod fv VAT ? Hmmm , a tu się rodzi kolejne pytanie jak uzyskać dok z odprawy celnej wysyłając towar do uk poprzez pocztę Polska - niby zielone karteczki fv bat tylko skąd wzuasc dok wywozu towaru poza unie ? Czy wystarczy potw z numerem nadania w książce pocztowej ? Ma ktoś jakieś konkretne inf , ?

Witam

Czy mozna wystawic fakture w Polsce z 0% VAT sprzedajac prywatnemu konsumentowi w UK?

Nie, ebay przecież pobiera od 1.01.2021 podatek od kupujących i przekazuje do US w UK.

ktoś ma już doświadczenia związane z wysyłką do UK po 01.01 ? sprzedając towary o wartości poniżej 135 funtów mozna wystapić jedynie o EORI Brytyjskie i po jego uzyskaniu normalnie wysyłac paczki ? Ebay jak rozumiem sam pobiera podatek i przekazuje go do brytyjskiego US, co w tej sytuacji robić aby paczki sprawnie docierały na miejsce, do paczki dołączyć wydruk z potwierdzeniem transakcji ebay gdzie jest wyszczegołnmiona wartośc pobranego i przekazanego Vat ? 

EORI nie jest do niczego potrzebne. Normalnie wystawiasz fakturę z 20% VAT i wysyłasz. Do 135 funtów podatek pobiera ebay, powyżej musisz sam odprowadzić. Musisz się zarejestrować w UK w ich US, żeby móc odprowadzać podatek od wyższych kwot i dostawy.

Proszę o wytłumaczenie, bo ja już tego nie ogarniam.

Kolejny raz spotykam się z informacją, że ma być FV z 20% VAT, ale:

Nie mam brytysjkiego numeru VAT i nie jestem tam zarejestrowany, więc to eBay rozlicznia brytyjski VAT. Ale czy faktura VAT (wystawiana do zamówienie do UK, ale rozliczana w polskim urzędzie skarbowym nie powinna mieć 23%, a nie 20%? Przecież sprzedaż rozliczana jest w Polsce i nikt mi nie przyjmie do rozliczenia FV z 20% stawką VAT, bo takiej w Polsce nie ma.