Problemy z USPS - opóźnienia w dostawie DUŻE !!!

WItam,

Czy ktoś z Was ma jakiś link świadczący o opóźnieniach w dostawach paczek z Polski do USA

Terminy ostatnio są tragiczne, 30-50 dni dla paczek priorytetowych, listów poleconych, Global Expres

ponad 14 dni czeka się na EMS ,

codziennie trzeba odpisywać i uspokajać kupujących, a nie widzę jakiejkolwiek informacji o tym problemie na stronach Poczty czy USPS

Dla mnie jest to sygnał aby przejść do Fedex, trochę drożej ale śpię spokojnie i wiem kiedy paczka będzie dostarczona

pozdrawiam

Tomasz

Skąd masz to info ? Z własnych obserwacji czy ktos ci te terminy podał ?

Też zauwałyłem że cos jest na rzeczy bo moje przesyłki wysłane 25-30 listopad stoja w miejscu.

ORIGIN POST IS PREPARING SHIPMENT

Nov-25-16, 18:07 PM

lub

Processed Through Facility

Nov-30-16, 16:09 PM, WARSZAWA WER

No to Ebay jak zawsze zrobi skok na nasza kase - przypominam ze jezeli odbiorca nie dostanie przesyłki do 30 dni to zaklada spór i dostaje od razu  kase spowrotem. Mimo ze przesyłka dojdzie kilka dni póżniej sprawa jest już nie do odkrecenia i kupujący ma towar i pieniadze.

Ja juz tak stracilem dosyc duzo przez te opozneinia mimo ze kazdy kupujący otrzymał towar. 

Ogólnie przez te złodziejskie zasady to juz ograniczyłem sprzedaż na ebay i moja sprzedaz jest tam niecałe 10% tego co rok temu.

Niestety u nas to samo.

Po kilku przesyłkach Global Express nadanych w POŁOWIE LISTOPADA (!!!) ani śladu na stronie USPS.

Klienci wychodzą z siebie, tylko patrzeć jak zaczną wyciągać rękę po kasę za pomocą paypal...

Global express ma termin doreczenia 13 dni roboczych  liczonych od kolejnego dnia po nadaniu.

Po uplywie tego terminu skladaj automatycznie reklamacje - powód zaginięcie.

Kontaktuj sie z WTOK  (WTOK <uslugi.pocztowe@poczta-polska.pl>)  i zapytaj co z przesyłka , widza wiecej w swoich wewnetrznych systemach niz to widac na stronach poczty czy usps. Moje przesyłki długo lezaly w Szwajcarii bo USPS nie podejmował kontenerów z przesyłkami, jak już je zabrał to stały w magazynie na lotnisku w NY nie zeskanowane. Global expres to jest  nie paczka a defakto list polecony i ma odprawy zbiorcze w dodatku w formie elektronicznej wiec urzad celny USA nie ma tu nic do terminów.

W moim przypadku to pomogło bo USPS łaskawie na kolejny dzien po interwencji zeskanowała przesyłki z kontenera który sobie po prostu stał, oczywiście dalej sobie lecieli w kulki, leżały 6 dni i nic z nimi nie robili,  kazalem odbiorcy zainterweniowac, wykonał kilka telefonów i przesyłka cudownie ruszyła w droge po USA. Jedyne co powiedział mój kontrachent to to, że USPS nie jest poważna firmą i żeby wiecej nie wysyłac do niego tą droga.

To były globale nadane 15 listopada, doreczono je w piatek dopiero !!!!!!!!! 9 grudnia.

Bez awantur pewnie dalej by lezały.

Moja rada, dajcie sobei spokój z globalem i pocztą bo to w USA nie funkcjonuje, korzystajcie z brokerów , wiem że drozej ale jest pelen traking i przesyłka na miejscu w 3-5 dni.

Wiadomo, że tu cena gra rolę. Chcą dostać napewno przed świętami, wybiorą expresa a nie poczte. Zauważyłem duży wzrost Fedexem, obecnie około 50-60 dziennie (standard ok 20-30). Przesyłka dwa razy droższa ale ludziom zależy na czasie.