Poczta Polska - podniosła ceny .

Dzisiaj zobaczyłem nowy cennik Poczty Polskiej - wysyłka listu poleconego piorytetowego 16,00 zł , cena wzrosła o 5,70 zł.

Czy jest jeszcze sens wysyłać z numerm śledzenia ( tak wysyłałem ) , zwykły list piorytetowy zagraniczny do 50g kosztuję 5,20 a polecony 16,00zł różnica kolosalna bo aż 10,70  co daję na 10 listach ponad 100,00 zł.

Większość listów miałem o wadze do 50g , musiał bym podnieść koszt wysyłki co będzie oznaczało że w większośći przypadków koszt wysyłki przekroczy koszt towaru .

Moja konkurencja głónie z USA  ma koszt wysyłki zwykle od 3-6$ rzadko 6-9$ - czy jest możliwe aby wysylali przesyłki listami priorytetowymi poleconymi z USA na cały swiat powiedzmy w cenie 4-5$ , bo tyle kosztuje u nich wysyłka.

Jeden sprzedawca ma ponad 10,000 komentarzy i 3 negatywy ale to chodzi o kolor , nie ma komentarza że ktos nie otrzymał przesyłki.

Czy takie listy bez numeru śledzewnia giną często , bo w moim przypadku nie opłaca się już wysyłać poleconych .

Może po prostu wysyłać zwykłymi listami , a jeżeli ktoś otworzy spór oddac pieniądze , przedmioty które sprzedaję są niskiej wartości .

Poczta Polska postawiła mnie pod ścianą i teraz się zastanawiam co zrobić , proszę się podzielic opiniami jak z waszego punktu widzenia to wygląda.

Wiadomość 1 z 17
ostatnia odpowiedź
16 ODPOW. 16

Ma ponad 10tys komentarzy ale jest z USA? To jest krajowa dostawa więc może sobie wysyłać zwykłymi.

Każdy jeden otworzony spór przez cwaniaków na ebayu jest u Ciebie przegrany.

Widziałem cennik bo też do mnie przyszedł, u mnie podwyżka o 20gr ale też ją odczuję, bo dużo paczek wysyłam.

Wiadomość 2 z 17
ostatnia odpowiedź

Kiedyś kupiłem przedmiot z USA za przesyłkę zapłaciłem 5$ , po ok. 1,5 tygodnia listonosz przyniósł przesyłke zwykły priorytet ,

kobitka miała cos ok 1500 pozytywów 0 negatywów .

W takim razie ilu cwaniaków może sie trafić na 100 przesyłek , pewnie nie ma takiej odpowiedzi.

A teraz Chińczycy , wysyłaja zwykłymi listami mają sporo negatywów ale ludzie kupują dalej bo tanio , myślisz że utrzymali by się na ebay jakby wszyscy kupujący zaczeli otwierac spory że nie otrzymali przesyłki.

Wysłałem list polecony piorytetowy do Kanady ponad miesiąc temu , kupujący pisze gdzie jest jego przesyłka numer trackingowy nigdzie nie działa tylko na stronie Poczty Polskiej .

Co do sprzedawcy z USA ma ponad 10,000 pozytywnych komentarzy ale ma koszt wysyłki w wiekszośći 3-4$ na cały świat i było by dziwne gryby wszyscy kupujący byli tylko z USA.

Wiadomość 3 z 17
ostatnia odpowiedź

mam podpisana umowe z poczta polska i dostalem od info, dlaczego drozeja, wiec ten tekst tutaj przytocze

Zmiany w cenniku przesyłek listowych kierowanych za granicę spowodowane są wzrostem kosztów związanych z realizacją usług. Kształtowanie opłat za przyjęcie, przemieszczanie i doręczanie przesyłek listowych w obrocie zagranicznym oparte jest w głownej mierze o wielkosci kosztów obcych, w skład których wchodzą opłaty za tranzyt: lądowo-morski i lotniczy oraz transport: lotniczy zagraniczny i samochodowy zagraniczny. Dodatkowo doszło do wzrostu tzw. opłat końcowych, czyli opłat dla operatora kraju docelowego za doręczenie przesyłek oraz wzrostu kursu DSR, w których realizowane są doręczenia. Są to koszty na które Poczta Polska nie ma wpływu, a które stanowią największy udział w kosztach ponoszonych z tytułu świadczenia tych przesyłek.

Ponadto zmiana cen Poczty Polskiej na przesyłki listowe w obrocie zagranicznym jest spowodowana przez Światowy Związek Pocztowy od 1 stycznia 2014 roku kategorii ekonomicznej dla przesyłek listowych rejestrowanych (poleconych i zadeklarowaną wartością) w obrocie zagranicznym. Obecnie drogą realizacji przesyłek listowych rejestrowanych zagranicznych staje się strumień przesyłek priorytetowych, gdzie koszty związane ze świadczeniem usługi są znacznie wyższe niż  w przypadku świadczenia tej usługi, jako ekonomicznej.

Wiadomość 5 z 17
ostatnia odpowiedź

spowodowana przez Światowy Związek

spowodowana likwidacją przez Światowy Związek miało być ;D

Wiadomość 6 z 17
ostatnia odpowiedź

Nie patrz na sprzedających z zagranicy. Oni są traktowani inaczej niż ty bo jesteś polak więc prawdopodobnie oszust.

(Oczywiście ja tak nie twierdze)

Wiadomość 7 z 17
ostatnia odpowiedź

To że tak jesteśmi tak widziani przez inne narodowośći  - to zasługa wieloletniej "pracy"

Wracając do tematu jeżeli wysłałem 100 przesyłek w miesiącu płaciłem 1000,00 zł na poczcie teraz bedę  musiał płacić 1600,00.

Różnice sporą bedę musiał przerzucić na kupujących a co za tym idzie będę mniej konkurencyjny od sprzedawco z Niemiec czy USA.

Jeżeli wystawiam przedmioty za 4-7$  , to będę musiał dać wysyłke za 7$ a czmy to sie kończy to wiadomo.

Mogę postawić wszystko na jedna kartę i wysyłać bez polecenia licząc się z tym że czasami dostanę negatywa i trzeba bedzie oddać kase.

Ale jeżeli produkt będzie tani ludzie i tak kupią widac to na przykładzie sprzedawców z CHIN.

Wiadomość 8 z 17
ostatnia odpowiedź

Przecież przy nadawaniu masowym możesz negocjować cenę z Poczta Polską.

Skontaktuj się ze swoim przedstawicielem.

Powyżej 100 wysyłek w miesiącu juz to możesz.

Wiadomość 9 z 17
ostatnia odpowiedź

chyba masz na mysli paczki, bo przy listach tego nie bylo, nie ma i nie bedzie

ja miesiecznie wysylam 200-300 listow od kilku lat, i jakos jeszcze zadnego rabatu nie dostalem

Wiadomość 10 z 17
ostatnia odpowiedź