16-04-2011 18:01
Witam,
czy kupująć towar spoza UE na własną firmę w celu dalszej odsprzedaży gdy wartość przesyłki jest niska (np. 20$) przesyłka zawsze podlega opodatkowaniu i ocleniu, czy obowiązuje zwolnienie do pewnych kwot z płacenia tych podatków tak jak dla osób fizycznych na własny użytek?
Czy trzeba w takim przypadku zawsze przedstawiać towar do oclenia, czy UC sam zdecyduje przy otrzymaniu paczki z PP o ew. cle.
Pozdrawiam,
Paweł
16-04-2011 21:50
przesylka zawsze podlega kontroli, czasami wyrywkowej.
Do 150 euro nie ma cla a podatek jest zawsze
poczytaj
http://community.ebay.pl/forum/post/reply/messageID=2000000693
16-04-2011 22:19
jeśli podasz adres wysyłkowy firmowy to możesz być pewny, że taką paczkę UC zatrzyma do kontroli, a jeszcze jak nie ma naklejonej deklaracji celnej CN22 lub CN23 to nawet na 100%
jeśli podasz adres prywatny to tak jak napisał ebajer
z własnego doświadczenia wiem, że lepiej jest podawać adres prywatny
18-04-2011 18:17
A nie ma czegoś takiego jak zwolnienie z podatku VAT do równowartości 22euro?
Czyli mam rozumiem, że nie trzeba niczego zgłaszać, a czekać aż przyślą wezwanie do zapłaty podatków za zamówiony towar?
Nie tyle chodzi mi o opłaty na rzecz SP, bo przy cenach niektórych wielu towarów to nawet z dodatkowymi obciążeniami wychodzi tanio, bardziej obawiam się że celnicy doczepią się do markowych akcesoriów które sprowadzam, niby chińczyk twierdzi że "genuine" ale kto tam go tak naprawdę wie...
Chciałem zamawiać w legalny sposób bez jakiegoś kombinowania, żeby to w miare możliwości odbywało się bezboleśnie.
Zdarzyło mi się osobiście kilka razy zamawiać coś dla siebie lub znajomych u azjatów czasami nawet bez oznaczenia "gift" na prywatny adres i nigdy jeszcze na celnym nawet nie zajrzeli do paczki czy obciążyli opłatami.
24-04-2011 20:20
Kiedyś przed samymi świętami Nowego Roku do jednej osoby kupukącej na ebay com za 180$+ 60przesyłka mili panowie z firmy kurierskiej przynieśli 1800 Jednakowych przedmiotów w 8 kartonów i cła nie było :^O fart albo w tym samym czasie był clony kontener polskiej żubrówki