05-02-2014 18:46
Witajcie.
Planuję pierwszy zakup rzeczy z USA, na niemałą dla mnie kwotę. Proszę powiedźcie mi jaka przesyłka z Usa na pewno będzie rejestrowana na całą jej podróż, żeby mogła na bieżąco śledzić jej status ? Wiem, że niektóre przesyłki mają możliwość śledzenia gdy są na terenie USA, a potem już niestety nie i w efekcie w PL są traktowane jako przesyłki zwykłe, które lubią ginąć, a tak ryzykować nie chcę.
Sprzedawna chce wysłać mi te rzeczy jako " Priority international mail " twierdzi, że to przesyłka z numerem do śledzenia czy na pewno ma rację ? Dodam, że nie chce wysłać rzeczy przez żadną inną firmę świadczącą usługi pocztowe na terenie USA, w grę wchodzi tylko wysyłka przez USPS .
Proszę podpowiedźcie mi.
Pozdrawiam
Zaakceptowano odpowiedź! Przejdź do odpowiedzi.
05-02-2014 19:28
Popros sprzedawce aby wyslal przesylka polecona za $13.95 (registered) wowczas bedzie sledzona.
Zalezy co to jest tzn o jakich gabarytach to moze wyslac priority medium lub large flat rate box ale to kosztuje pewnie wiecej niz polecenie. Medium i Large sa monitorowane za granice, inne jak np small flat rate box i koperta priority international tylko na terenie USA.
Uzyj kalkulatora i wybierz :
http://ircalc.usps.com/?country=10357
Mozesz zasugerowac kuriera polonijnego jak np. Poplonez, Polamer, Doma jesli w jego miejscowosci jest agent.
Lokalizacje agentow sa na stronach internetowych kurierow.
Jesli nie to moge pomoc.
05-02-2014 19:10
Sprzedawca ma 100% rację, a jesli chcesz jeszcze szybciej to wybierzesz usługę Express wtedy jest wysyłana poprzez EMS u nas w Polsce znana jako EMS Pocztex
W jednym i drugim przypadku licz się z tym, ze zaplacisz cło i VAT jesli wartosc zamówienia bez kosztów wysyłki przekroczy 150 euro
Niech Twój sprzedawca nie zapomni dolączyć do przesyłki deklaracji celnej CN22
05-02-2014 19:27
05-02-2014 19:28
Popros sprzedawce aby wyslal przesylka polecona za $13.95 (registered) wowczas bedzie sledzona.
Zalezy co to jest tzn o jakich gabarytach to moze wyslac priority medium lub large flat rate box ale to kosztuje pewnie wiecej niz polecenie. Medium i Large sa monitorowane za granice, inne jak np small flat rate box i koperta priority international tylko na terenie USA.
Uzyj kalkulatora i wybierz :
http://ircalc.usps.com/?country=10357
Mozesz zasugerowac kuriera polonijnego jak np. Poplonez, Polamer, Doma jesli w jego miejscowosci jest agent.
Lokalizacje agentow sa na stronach internetowych kurierow.
Jesli nie to moge pomoc.
05-02-2014 19:51
05-02-2014 20:49
No to już teraz całkiem się pogubiłam. Napisałam do sprzedawcy twierdzi, że Express i Priority nie są rejestrowane ( It's not registered parcel for both.(Express and priority) ) jednocześnie wcześniej napisał mi jak go zapytałam czy przesyłkę będzie można śledzić jak przekroczy teren USA odpowiedział mi, że " Priority international mail, you can also track on Poland post office~~!! 😄 " .
No to w takim razie czym różni się przesyłka z numerem do śledzenia od przesyłki rejestrowanej ? Ta pierwsza ma numer i można ją śledzić, ale nadal jest przesyłką zwykłą , a ta druga jest traktowana jak nasz list polecony lub paczka pocztowa?
05-02-2014 20:51
Deklaracje wypelni sprzedawca w 4 egzemlarzach: dla niego, dla poczty, dla urzedu celnego i dla odbiorcy i beda one na paczce w naklejonej do tego celu kieszeni.
Wewnatrz mozna wlozyc rachunek. Jesl go nie bedzie to ocla wg. podanej wartosci na deklaracji a jesli bedzie zbyt zanizona to wg. wlasnego rozeznania.
05-02-2014 20:59
Czyli tak czy inaczej tę deklarację będzie musiał załączyć jeśli będzie wysyłał paczkę z USA do PL tak ?
Wiesz coś może na temat tych przesyłek, o co z tym wszystkim chodzi ( mój przedostatni post ) ...
05-02-2014 21:23
Sadze ze sprzedawca wysyla przesylka priority ktora jest z numerem do sledzenia.
Takiej nie trzeba osobno rejestrowac.
05-02-2014 21:25
A czy taka przesyłka Priority w PL traktowana jest jak nasz polecony lub paczka pocztowa ? Orientujesz się może ?