What is effective for eczema?
I have a feeling nothing works for my atopic dermatitis anymore… The doctors just keep changing steroids, and my face keeps looking worse. Has anyone managed to get through this without ointments?
1 comment
I have a feeling nothing works for my atopic dermatitis anymore… The doctors just keep changing steroids, and my face keeps looking worse. Has anyone managed to get through this without ointments?
damdeczk0
·1 year agoWszystko, czym się smarujesz, mnie uczulało… Aspiryna też — to często pomijany alergen, a naprawdę potrafi nasilać AZS. Protopic? U mnie tragedia.
Powiem Ci szczerze — mnie z AZS nie wyciągnął żaden lekarz, tylko ta grupa. Największą zmianę dała dieta niskohistaminowa.
Od wielu miesięcy nie używam żadnych sterydów ani maści. Twarzy w ogóle nie smaruję — czasem tylko psiknę hydrolatem z kocanki i odrobinę skwalanu, ale to naprawdę rzadko.
Do tego doszło odrobaczanie, parę suplementów (dobranych w sumie przy okazji zupełnie innej diagnozy) i tak naprawdę dopiero wtedy zaczęłam widzieć realną poprawę. A wcześniej 10+ lat na sterydach, masakryczne nawroty.
To bardzo dziwna i indywidualna choroba — serio każdemu pomaga co innego. Trzymam mocno kciuki za Ciebie ❤️
Jak już jesteś na etapie szukania bardzo delikatnych rzeczy do ewentualnego wsparcia skóry, to rzuć okiem na ten olejek — nie zawiera zapychaczy ani drażniących składników, bardzo łagodny: https://atopicin.pl/sklep/atopicin-oil/